Poradna Emos EM-20G/Z

Autor: Jaromír František Mlčoch | Vloženo: 19.01.2021 000 12:50 | Témata: Poradna Emos EM-20G/Z

Jaromír František Mlčoch

Jaromír František Mlčoch

Lze spojit více antén?

Dobrý den. Mám anténu EMOS EM-20G/Z a potřebuji nasměrovat druhou na jiný vysílač. Doporučili mi na prodejně slučovač "Anténní slučovač EMP-Centauri C2/1ENP(U+U)-1", ale nejsou mi schopni sdělit, jestli je možné spojit dvě rozdílné antény. Mám si koupit ještě jednu shodnou a nechat jedním adaptérem napájet přes tento slučovač obě? Nebo mám sloučit až před TV a tím pádem dát jakoukoliv jinou anténu?
Má někdo z majitelů již vyřešeno zapojení více antén? Jak jste to řešili vy?
Děkuji všem za náměty a rady.

  • 19. ledna 2021 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den,
    Sloučit dvě aktivní antény není jednoduché. Většinou je nutné použít kanálových propustí, nebo pásmových zádrží určených přímo pro konkrétní instalaci. Bez použití měřící techniky a znalosti signálových úrovní na jednotlivých kanálech je taková instalace téměř nemožná.
    Lepší varianta je použití dvou pasivních antén a následně jejich sloučení a zesílení domovním zesilovačem.
    Ani sloučení dvou pasivních antén ale není úplně snadné a vždy je třeba brát do úvahy konkrétní případ, vzájemný úhel mezi dvěma anténami atd. Bez použití měřící techniky většinou není možné docílit funkčního anténního systému.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (3)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.